Ads Top

Yemek Meditasyonu




Yemek meditasyonu
.. 
Farkındalık ile yemek veya içmek üzerine bir uygulama olarak bir meditasyon tekniği söyleyeceğim. Meditasyon sadece hareketsiz kalarak yapılan bir eylem değil hareket halindeyken de yapılan bir eylemdir. aslında meditasyon demek herhangi bir şeye odaklanmak demektir. 
Hiç farkettin mi bazen ne kadar çabuk yemek yediğini? Yemek esnasındayken kafanda bir sürü program, plan, sorun vs varken bir bakıyorsun ki yemek bitmiş. Ne tadını alabilmişsin ne de yemek ile ilgili duygular hissedebilmişsin. Adeta bilinçaltı ile ezbere yemeği yemişsin. 

Yemek meditasyonu nasıl yapılır?
Söylediğim şeyleri şimdi atıştırma yaparken veya yemek yerken uygulayın. Bunun faydasını mutlaka göreceksiniz ki önce alışkanlık haline getirin. 
Bir yemeğin ilk bir kaç dk sında yemeğin tadını alabilmek bütün sindirim sisteminin o yemekten max. fayda almasını sağlar. bu sebebten o gıdayı kokusu, tadı, dokusu ile ağzımızda hissedeceğiz. 
  • Yiyecek önümüzdeyse önce onu inceleyelim rengi görünüşü kokusu..
  • baktığında ne hissediyorsun açlık, hemen yeme isteği..
  • bu yiyecek ile ilgili hatıran var mı ?
  • İlk lokmayı alacağın sıra kokusunu içinize çekin ve hissedin.
  • Lokmanın dilinizde ki hissini farkedin. Sıcaklığı , ılıklığı ..
  • Bir an önce çiğneyip yutmak mı istiyorsun?
  • kaç defa çiğniyorsun ?
  • bazen alışkanlık ediniriz 3 4 defa çiğner yutarız sindirim sistemini yormak için.
  • bugün normalden fazla çiğneyelim. 
  • lokmayı yutarken boğazınızdan geçerkenki hissi nasıl ?
  • ağzınızda bıraktığı tat..
  • Dünyada daha önemli birşey yokmuşçasına.
  • Bir şeyi farkındalık ile yaptığımzda normal alışkanlık ile yaptığımızdan farkı daha ince ve hassas duyguları açığa çıkarır. 
  • Yemekten daha çok haz ve fayda almamızı sağlar. 
  • Belki de daha fazla yemeğe ihtiyaç duymamamızı sağlar.

  • Yemek meditasyonu



    Bu bir nevi verilen nimete şükürdür. Aslında Tefekkürdür. Allahın yarattığı nimetin güzelliklerini düşünmektir. Bu şekilde düşünmek düşünmeyi geliştirerek tefekkürlerimizi artırır. Bizler meditasyon adı verilen bu teknikleri kendi açımızdan değerlendirerek Yaratıcıya yaklaşmanın bir yolunu da açmış oluyoruz aslında. 
Tefekkür ettikçe düşüneceğiz ki bu yiyecek binlerce tohum arasından bir tohumdu içinde dna kodları vardı ve o binlerce birbirine benzeyen tohum arasından kendi özellikleri ile beraber toprakta filizlendi.
topraktan aldığı çamuru enteresan bir biçimde gövdesinden geçirerek acı tatsız ekşi çamurdan süzerek farklı tatlar ve hoş kokulu gıdalar olarak bizlere nimet oldu. Bunlar körelmiş duygularımızı tazeleyecektir.
Böyle düşünen insan hiç mutsuz olur mu ? 


Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.