kök çakra nedir ?
Kök çakra : omurganın tabanı demiştik. Bu çakra enerjisini dünya elementinden alır.Güvende hissetme ve topraklama hissiyle bağlantılıdır.Bu çakra ilk çakradır.
İlk üç omur boyunca,pelvik pleksusteki perinedir yeri.Enerjinin akım şekli omurga tabanından başlayan aşağı doğru inen, sonra hafifçe yukarı bükülen bir enerji akımı konisi olarak temsil edilir.
Bu çakranın ilişkili olduğu özellikler ise ;
- Güvende olma, emniyet
- Sağ kalma
- Temel ihtiyaçlar
- fiziksel kimlik
- topraklama
kök çakrası hayatımızın temelini oluşturur. Yaşamımızın tüm yönlerini keşfetme konusunda çabalarımızı arzularımızı gelişmemizi büyümemizi hissederek ilerlememizi destekleyen bir çakradır. Fiziksel ihtiyaçlar , barınma ihtiyacı , parasal güvende olma hissiyatı ile doğrudan ilintilidir. Kendimizi dünyaya toprakladığımız ve enerjimizi dünyaya bağladığımız yerdir.
Kök çakra dengesiz ise neler olur ?
Aşırı olumsuzluk
yeme bozuklukları
açgözlülük
yanılsama
Aşırı güvensizlik duygusu ,dünyaya bağlanmış şekilde yaşamak,her şeyi hayatı için risk gibi görebilir.Dünyevi kaygılar o kişiyi sarmış durumda olur.korkular ve kaygılarla yaşamak o kişiyi oldukça yıpratır.
Peki aşırı aktif ise
Korku dengesizliği sebebiyle aşırılıktan dolayı açgözlülük ve paranoyaya dönüşebilir.
Kök çakrayı aktif ve dengeli yapmak
Bağ bahçe işleriyle uğraşmak, toprakla haşır neşir olmak çok faydalıdır.
amaç köklerimizi güvenli ve rahat ortamda büyütmeye çalışmaktır.
doğa ile iç içe olmaktır.
play store ve app store gibi indirme uygulamalarından yoga programları edinebilir ve yoga hareketleri ile kök çakrasını aktif ve dengeli hale getirebilirsiniz.
Kök çakra aşırı aktifse
bu durumdayken değişimden nefret edebilirsiniz. Aşırı aktif olan bu çakranın belirtilerini ve semptomlarını tanımaya çalışmalısınız. Yanlış giden şeyin ne olduğunu öğrendikten sonra dengeyi yeniden sağlamaya çalışmak için şifa tekniklerini öğrenmek gerekir.
Aşırı aktif kök çakrası aşırı güvensizlik duygularını tetikleyebilir.Eskiden varlığınızın özünde hissettiğiniz güvenliği sağlamak için şimdi dış etkilerden destek almaya çalışıyorsunuz. Aslında o gene içinizde.
Kırmızı rengi ise sevginin, gücün rengidir.
Aşırı aktif kök çakrası, fiziksel, ruhsal, duygusal halinizi olumsuz yönde etkilemeye yatkındır. dengelendiğinde topraklanırsınız. güvende kontrol altında ve rahatlık hissine bürünürsünüz. Kimi zaman hepimize olmuyor mu?
Dengesizlik durumunda insanlara , olaylara kolayca sinirlenirsiniz.
materyalist hisler düşünceler ruhu kolayca sarar.
Aşırı açıklık durumunda aşırı bağlanma gelişebilir ve vücudumuzda , davranışlarımızda sertliğe yol açabilir.
paraya mala düşkün oluruz değişime izin veremez veya bırakamayız.
bunun sonucunda aynı rutinler, aynı eski iş,eski kalıplar içinde sıkışmışlık hissi oluşur.
Aşırı aktifliğin fiziksel belirtileri asasında;
- mesane sorunları
- kabızlık
- yorgunluk,
- anemi gibi rahatsızlıklar oluşabilir.
- öfke
- çabuk sinirlenme
- açgözlülük
- sabırsızlık
- saldırganlık
Şifalanmak için ;
Dengesizliğin ciddiyetine bağlı olarak
- diyetinizi ayarlamak
- yeterli egzersiz yapmak
- rutine meditasyon eklemek
- ibadet
- dua dengeyi geri getirebilir.
Dengesizliğin fiziksel sorunları da
- kabızlık
- kilo sorunları
- yorgunluk
- sırt ağrısı
- güvensizlik
- zayıf karar verme
- kaygı
- tarafsızlık
Tekrar söylüyorum egzersizi herkesin yapması gerek. Bütün bunlara faydalı olacağını hepimiz biliyoruz. Yürüyüş dahi olsa yapalım.
Dikkatli farkındalık ile çevremizi dolaşıyoruz. Doğada sokakta nerde olursa olsun yürürken adımlarımızın farkında oluyoruz. Sık sık duş alıyoruz ve bedemizin farkında oluyoruz. bazen bakıyorsunuz duştan çıkmışız ama otomatiğe bağlamış gibi kendimizden haberimiz olmuyor. Her dk kendimize kendimizi hatırlatalım.
Yürüyüş yaparken ,herhangi bir iş yaparken ,odaklanmak çok önemlidir. hem zihinsel sağlık için hem de bilinçli farkındalık için. Biz yoğun iş temposunda farkedemesek te enerjisel bedenimiz bundan birçok fayda sağlıyor. Nefese odaklanmak meditasyon demektir. Bunu gün içinde bol tekrarlı olarak yapalım.
Hiç yorum yok: