Tarihi yapılar

 


Şu tarihi yapılar ülkemizde sayısız adetten sadece ikisi..
Nasıl özen ve itinayla inşa edilmiş.Günümüzde artık böyle özenle yapılan yapılar kalmadı. İnsanların zihninde bilincinde artık para yer etti. Ticari düşüncelerle yapılan yapılar estetikten uzak üst üste alelade insanları yerleştirelim paralarını alalım zihniyetiyle  yapıldığından artık boş yer bile kalmadı şehir merkezlerinde. Bölgesine göre kerpiç, ahşap , doğal taş evler insanın ruhsal ve bedensel sağlığını korumasına yetiyordu. şimdi bu betondan yapılan ve duvarlarında da sentetik plastik boyalar ile 
hava almayan binalar içerisinde herkes hasta olmuş durumda artık. Hasta olmuş derken teşhisi konulmuş hastalık değil , zayıf bedenler hassas ruhlar hastalığa yatkın bağışıklığı düşük nesiller olduk. 
   Mutluluğu huzuru mumla arar olduk. Küçüklüğünü köylerde geçirenlerr hatırlar mı ne kadar mutluydular? ahşap merdivenlerin gıcırtısı ile bahçeye koşan çocuklarken şimdi yan komşunun kim olduğunu bilmeyen nesiller olduk.
      Şimdiki camiler  ile tarihi camiler için ne düşünüyorsunuz peki ?
arada nasıl bir fark var ? hisleri kuvvetli olanlar farkediyor mu tarihi camilerdeki atmosferi ? içinde öyle bir huzur var ki kokusuna dahi sinmiş. Ne de olsa bu camileri yapan ecdadımız abdestli ve her taşını her kerpicini her tuğlasını besmele ile koymuş özenerek aşk ile yapmış. Şimdilerde ''sözüm meclisten dışarı'' bazı ustalar bırak abdesti, ağzında sigara ile işim bitsin de bir an önce gideyim edasıyla yaptığından ve camiyi yaptıran ''bazı'' hayırseverler de ben yaptırdım duysun millet duygusuyla yaptırdığından camiye girdiğinizde Tarihi camideki hissi alamıyorsunuz. 
Eskilerin restore edilişlerinden hiç bahsetmek istemiyorum.
    Velhasıl nerede bir tarihi yapı görüyorsak gezelim inceleyelim hissedelim. ruh gözüyle bakalım burada kim bilir kimler yaşamıştır kim bilir kimler gelmiş geçmiştir odaklanalım ,  önceki yazımda ufakça bahsettiğim psikometri yapmaya çalışalım . Yani bir eşyaya dokunarak geçmişini hissetmeye çalışalım. ne kadar denersek o kadar başarılı oluruz.Ondan ziyade huzuru hissedelim bütün bunların hem fiziken hem de ruhen faydası vardır. Vücuttaki seratonin melonun hormonlarını harekete geçirir ve mutlu hissederiz.Ne kadar tarih o kadar huzur...

Yorumlar

  1. Yaşayan tarih bizlere ne çok şey anlatıyor aslında.. Dili olsa da konuşsa denilecek kadar anlam yüklü yapılar..

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hayatın Küçük Mutlulukları: Fark Etmeden Geçip Gittiğimiz Anlar

Sıkılmadan öğrenmenin yolları

Zaman Yönetimi: Neden Artık Zaman Yetmiyor ve Ne Yapabiliriz?